Albert Einstein

Einstein hoort bij tijdvak 8 en 9:

Het tijdvak van de burgers en stoommachines.

Het tijdvak van de wereldoorlogen.

 

Ka 31:

De industriële revolutie legde in de westerse wereld de basis voor een industriële samenleving.

Hierdoor kwam er meer aandacht voor wetenschap en vernieuwing.

 Ka 37:

Het voeren van twee wereldoorlogen.

Einstein past hierbij omdat hij een pacifist was. Einstein vond oorlog het ergste wat er was.

 

Het kernbegrip dat hier het beste bij past is:

industriële revolutie.

 

Andere begrippen die wij hebben bedacht en die goed bij hem passen, zijn:

vernieuwing, modern, slim, natuurkunde, wetenschap en theorieën.

 

­

Einsteins leven

Einstein is geboren in Ulm (Duitse keizerrijk) op 14 maart 1879. Hij werd gezien als een van de belangrijkste theoretische natuurkundigen uit de geschiedenis, ook al vond hijzelf dat Newton veel beter was dan hij. Dit was omdat Newton behalve theoretische, ook grote experimentele ontdekkingen deed.

 

Einsteins jonge jaren

Al op jonge leeftijd was zijn interesse in wetenschappelijke verschijnselen zichtbaar. Rond 1884 kreeg Einstein zijn eerste kompas en was hij verbijsterd door het wonder van de onzichtbare magnetische kracht. Hij was de beste van zijn klas op de lagere school en zeer geïnteresseerd in exacte wetenschap. Als hobby bouwde hij modellen en mechanische apparaten. Vanaf 1891 leerde hij ook wiskunde.

 

Emigratie

De vader en de oom van Albert Einstein hadden een elektriciteitsbedrijf. Het liep niet meer zo goed en daarom verhuisde de familie in 1894 naar Pavia in Italië. Daar wilden ze een nieuw bedrijf beginnen. Albert ging niet mee, hij bleef in Duitsland om zijn schooljaar af te maken. Hij wilde eigenlijk niet alleen in Duitsland blijven, dan zou hij als soldaat in het leger moeten. Dat was wel het laatste wat hij wilde, want oorlog vond hij het ergste wat er bestond. Daarom ging Albert Einstein stiekem naar zijn familie in Italië. Eerst waren zijn ouders boos omdat hij zijn schooljaar niet had afgemaakt, maar Albert beloofde dat hij in Zwitserland zou gaan studeren en daar heel goed zijn best te gaan doen. Eerst maakte hij zijn middelbare school af in Aarau in Zwitserland, waar hij in huis woonde bij zijn natuurkundeleraar.

 

Studie en relaties

In 1896 was Albert net 17 jaar. Hij deed een toelatingsexamen voor de technische hogeschool in Zürich. Hij slaagde met zeer goede cijfers, vooral voor natuurkunde en wiskunde. Hij ging 4 jaar studeren en toen mocht hij in deze vakken lesgeven.

Albert ontmoette in Zwitserland tijdens zijn studie natuurkunde een meisje, Mileva Maric . Zij studeerde ook natuurkunde. Mileva steunde Albert bij zijn studie en moedigde hem aan om goed zijn best te blijven doen en te blijven studeren. Later werden Albert en Mileva verliefd en in 1902 kregen ze een dochter (Lieserl). Zij werd waarschijnlijk ter adoptie afgestaan. Op 6 januari 1903 trouwden ze. Het huwelijk was zowel een persoonlijke als een intellectuele samenwerking: bij haar vond Einstein een klankbord voor zijn nieuwe ideeën. In 1904 werd hun eerste zoon geboren (Hans). In 1910 volgde de tweede zoon (Eduard). Het huwelijk hield echter niet stand. Een half jaar na de scheiding (1919) trouwde hij met zijn nicht Elsa Löwenthal.

  

 Wonderjaar

1905 wordt ook wel het wonderjaar van Einstein genoemd. In dit jaar, schreef Einstein een proefschrift en publiceerde hij vier artikelen die de natuurkunde voorgoed zou veranderen. Een proefschrift is een wetenschappelijk boek dat moet worden geschreven om de titel doctor te halen.

In deze artikelen behandelde hij verschillende grote (op dat moment onbegrepen) problemen van de natuurkunde. Deze artikelen openden een weg naar nieuwe natuurkundige theorieën, die deel uitmaken van wat men met moderne natuurkunde bedoelt. De vier artikelen heten:

 

1. Het foto-elektrisch effect

Einstein toonde aan dat licht uit pakketjes energie bestaat. Dit is de basis voor de kwantummechanica (het gedrag van deeltjes op atoomniveau).

 2. De Brownse beweging

Hiermee toonde hij aan dat moleculen echt bestaan; tot op dat moment waren natuurkundigen het hier niet over eens.

 3. De speciale relativiteitstheorie

Een theorie over tijd, afstand, massa en energie. Deze theorie biedt een oplossing voor de constante snelheid van het licht, onafhankelijk van hoe hard je zelf beweegt. Dit was een nieuwe manier van denken voor de natuurkundigen; eerst werden snelheden altijd opgeteld. 

Deze theorie lijkt in strijd met wat je verwacht, maar Einstein heeft alle tegenspraken opgelost.  Het gevolg hiervan is dat hoe lang iets duurt en hoe ver een afstand is, afhangt van hoe je het bekijkt. Je kunt niet sneller gaan dan het licht. Als je met de lichtsnelheid gaat, wordt je massa oneindig groot en staat de tijd voor je stil.

 Algemene relativiteitstheorie

Dit is een uitbreiding op de speciale relativiteitstheorie. Hierin is de zwaartekracht geen kracht, maar een vervorming van de ruimte en tijd. Einstein introduceerde het begrip ruimte-tijd. Deze theorie is de basis voor het moderne kosmologische onderzoek.

4. De relatie tussen massa en energie

Deze theorie gaat over het verband tussen massa en energie en is het gevolg van de speciale relativiteitstheorie. Hieruit komt de beroemde formule E=mc², deze formule berekent de energie die vrijkomt als massa wordt omgezet. Het wordt gebruikt bij kerncentrales en kernfusie, zoals in de zon.

 

Hype

In 1919 plaatste New York Times een voorspelling van Einstein in de krant. Deze voorspelling hield in dat het licht van een zon afbuigt. Deze voorspelling bleek te kloppen na een waarneming van een zonsverduistering. Dit was het begin van de Einstein hype. Dat de hype zo doorging kwam door zijn uitspraken, zoals gekromde ruimte, sterren zijn niet waar ze lijken te zijn, gewicht van licht, en nog veel meer.

 

Nobelprijs

Hoewel Einstein beroemd is geworden door zijn werk aan de relativiteitstheorie, kreeg hij de Nobelprijs voor zijn eerdere werk aan het foto-elektrisch effect. Hij kreeg de Nobelprijs in 1921.De relativiteitstheorie was toen nog niet overal geaccepteerd.

 

Wereldoorlogen

Op 28 juni 1914 brak de eerste wereldoorlog uit. Einstein woonde toen in Zwitserland en hij was ondertussen officieel een Zwitser geworden. Hij was erg blij dat hij daardoor niets met de oorlog te maken had. Albert werd bijna ziek van afschuw, zo vreselijk vond hij het dat er talloze slachtoffers vielen. Hij wist niet waar het allemaal voor nodig was en hij zou het ook nooit te weten komen.

Tijdens de eerste wereldoorlog in 1915 schreef Einstein een brief, genaamd het Manifest voor Europeanen. De brief was voor alle regeringen van Europa. Einstein wilde met die brief ervoor zorgen dat er een vereniging zou komen tussen de landen van Europa, waarin er over de problemen zou worden gepraat in plaats van gevochten. Albert Einstein heeft zich heel zijn leven ingezet voor vrede. Hij was een pacifist, dus iemand die tegen alle soorten geweld is. 

Einstein vluchtte tijdens de tweede wereld oorlog naar Amerika. Hij werd door het nazi-regime beschuldigd een 'joodse natuurkunde' aan te hangen. In Amerika zette hij zich vooral in voor de burgerrechten en de wereldvrede. Vanwege zijn joodse achtergrond was hij ook nauw betrokken bij de oprichting van Israël. Hij benadrukte de samenwerking met de Arabieren. In 1940 nam Einstein de Amerikaanse nationaliteit aan.

Hij overleed op 18 april 1955 in Princeton, New Jersey, VS. Hij werd 76 jaar

 

Wat zou Einstein doen als hij nog twee dagen leeft?

Hij zou zijn theorieën aan het verbeteren zijn en hij zou toespraken geven. Ook zal hij zoeken naar de theorie die alle theorieën met elkaar verbindt.

 

Het eindrapport

Hier beneden staat het eindexamen van Einsteins middelbare school, 1896. De cijfers werden gegeven op een schaal van 1 tot 6, waarbij 6 het hoogste cijfer, en 4 een voldoende is. Einstein had vijf keer een 6 (=10): voor geschiedenis, natuurkunde en drie wiskundevakken. 

 

De Ruimte-tijd

De Ruimte-tijd is een van Einsteins begrippen.

Het begrip gaat over zwaartekracht.

Hierboven staat een plaatje van de vervorming in de ruimte-tijd.

 

De aanwezigheid van het zware voorwerp (in dit geval de aarde) verandert de ruimte-tijd, waarna we de gekromde tijd als zwaartekracht ervaren.

Einstein werd veel ouder dan het gemiddelde was in 1900. Dit kwam doordat veel mensen toen in erg vervuilde fabrieken werkten. Einstein deed dit niet. Hierdoor werd hij veel ouder.